dissabte, 26 de març del 2016

RESUM FINAL (I)

Un cop hem acabat el temari, us passo uns resums. Crec que valen tant per als de +25 com als de GSuperior. Veureu que el que pretenen no és donar-vos tota la informació de cada tema (això ja ho he intentat a les classes, fitxes i en els capítols anteriors d'aquest mateix blog) sino una idea bàsica de cada tema de manera que us ajudi a encarar-lo millor.

 De moment aquí teniu els quatre primers temes.

1. Globalització i desenvolupament
Definició: procés d’interconnexió financer, econòmic, polític, social i cultural a tot el planeta afavorit per l’extensió de l’economia de mercat lliure (capitalisme) i del comerç, les noves tecnologies (internet, mòbils)  i l’abaratiment dels transports.
Actualment podríem fer una divisió del món com aquesta:
·        Països/regions centrals  (o països del Nord o rics): EUA, UE, Japó, Austràlia, Canadà.
Característiques: Desenvolupats industrialment i tecnològicament, alta productivitat, controlen el comerç.
·        Emergents (BRICS): Brasil, Rússia, Xina, India, Sud-àfrica (i  també Turquia, Mèxic, Argentina, ...)
 Característiques: Creixement accelerat del seu PIB i molt  poblats.
·        Perifèrics  (o països del sud o pobres): majoritàriament a Àfrica.
Característiques: Poc tecnificats i industrialitzats, depenen del comerç internacional, molt endeutats.
També cal recordar l’extensió de les empreses a nivell mundial i la proliferació d’organitzacions supranacionals que afavoreixen la interacció dels seus països membres (UE, G20, ...) i l’increment dels fluxos turístics.


2. Medi ambient i societat
El planeta presenta una diversitat paisatgística, climàtica i biològica molt gran. Des de climes freds (polar, muntanya) fins a climes càlids (desèrtics, tropicals, equatorials) passant per climes temperats (mediterrani, oceànic, continental) amb múltiples combinacions de temperatura, precipitacions, fauna i vegetació. L’aigua representa més del 70% de la superfície del planeta.
L’ésser humà  (homo sapiens) és l’espècie que més ha poblat, aprofitat  i influït, transformat/modificat sobre el medi ambient i el paisatge. És el principal responsable de l’extinció de moltes espècies, la desolació de molts paisatges i l’aprofitament de tot tipus de recursos. Actualment, i degut a la forta industrialització i a l’augment espectacular en els últims 50 anys de la seva població, també sembla que està provocant (o accelerant) un canvi climàtic: la temperatura a escala planetària augmenta (efecte hivernacle) i això provoca sequeres, desertització, augment del nivell del mar com a conseqüència de la fusió dels gels polars i la pèrdua global de molta diversitat biològica.
S’aprofita el paisatge des de la vessant agrícola (producció d’aliments) , pesquera (captura) i extractiva: roques , minerals de tot tipus (en especial el carbó) i hidrocarburs (petroli, gas) per produir energia. En molts casos aquesta energia és no renovable (finita) i contaminant, mentre que les energies netes i  renovables (eòlica, solar, geotèrmica...) encara estan poc desenvolupades . Aquest sistema econòmic agreuja els problemes mediambientals.
La mateixa diversitat climàtica genera  situacions extremes d’origen tant natural com antròpic de diversos orígens (huracans, temporals, terratrèmols,incendis, tsunamis....) que suposen un risc mediambiental clar però també amb conseqüències per a l’esser humà.

Usos del sòl: agrari, forestal, industrial, extracció, urbà,  protegit.

I quatre mapes per recordar noms:

                           



 


3. Població
La població mundial està per sobre dels 7.000 milions de persones. Fa 50 anys era 1/3  de l’actual.

                                 
                                       



La distribució és molt desigual. A escala mundial (la meitat viuen al sudest d’Àsia), també a Espanya (el centre, excepte Madrid  està poc poblat,  la gent viu més a  la perifèria : costa cantàbrica i especialment mediterrània) . A Catalunya la majoria de la població viu a l’àrea metropolitana de Barcelona.
A Espanya i a Catalunya tenim una taxa de natalitat i de mortalitat baixes, una alta esperança de vida ( passa tot el contrari en un país del tercer món) i per tant una població cada vegada més envellida.
L’altre fenomen a considerar és el de les migracions. Tradicionalment Espanya ha estat un país emissor (a Amèrica en el XIX-XX, a Europa Occidental en els 1950-70), mentre que Catalunya n’ ha estat d’acollida de les regions més agrícoles d’Espanya (anys 50-70). A partir dels anys 85-90 van començar a arribar a Espanya molts emigrants tant de Sudamèrica com d’Àfrica (magrebins i subsaharians), Àsia (Pakistan, Xina) , est d’Europa (antiga URSS, Rumania,) o dels països de la UE (Itàlia).
A escala mundial també es repeteix l’esquema: EUA i la UE són actualment les zones receptores del món d’un fenomen que és consubstancial a la història humana i que ha tingut altres camins en èpoques passades.


4. Poblament i sistema urbà
Un dels fenòmens a escala mundial més significatius dels últims decennis és el procés d’urbanització. Cada vegada, a tot els països ,més persones deixen el camp i van a viure a les ciutats. Això és molt evident ara als països del tercer món o emergents  (Lagos, Dacca, C. Mèxic, Shanghai, Jakarta, Bombay, Sao Paulo,...) i en molts d’aquests casos, l’augment de la població és superior a la capacitat de les administracions de regular i organitzar els espais urbans: proliferen barris sense la infraestructura bàsica i la morfologia urbana torna a la irregularitat típica de les ciutats antigues i medievals.

Les ciutats han crescut (i estan creixent) de forma que el paisatge urbà s’ha anat modificant constantment:  metròpolis, conurbacions urbanes, àrees metropolitanes, espais periurbans, suburbans, o rururbans són noves realitats que estan en contínua transformació.
Si relacionem aquest creixement amb les migracions dels últims decennis i el procés de globalització, ens trobem amb grans ciutats multiculturals (Nova York, Londres, París, Berlín, Barcelona), segregades espacialment per questions ètniques i socioeconòmiques.
Morfologia: Radiocèntrica, ortogonal (o reticular) i irregular.
Funcions bàsiques: político-administrativa, comercial, financera, residencial, industrial i cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada