dilluns, 12 de gener del 2015

SOLUCIONARI PROVA GRAU SUPERIOR



 1.   Feu una  breu exposició de les característiques principals de la globalització  i expliqueu les relacions jerarquitzades que caracteritzen el món global (4 punts).

La globalització es caracteritza per la facilitat que tenim a l’hora de comunicar-nos, viatjar, comerciar o tractar amb qualsevol persona del planeta i això ho aconseguim gràcies a les noves tecnologies.
La globalització és un procés que engloba a tots els països del món, amb alguna excepció i que ens porta a que les relacions comercials entre països no s’hagin de fer a través de governs sinó amb empreses privades.
Les relacions jerarquitzades que caracteritzen el món global les entenem a partir de dos blocs:
-          Els països del nord o “centrals”  amb un alt desenvolupament tecnològic i industrial.
-          Els països del sud o “perifèrics”, amb baixos nivells de productivitat, manca de tecnologia  i economies poc especialitzades  basades en el sector primari

  2.  Quins foren els objectius fundacionals de l’actual UE?  A quins acords econòmics i polítics han arribat els membres d’aquesta institució? (4 punts).

Els objectius fundacionals de la UE eren la cooperació econòmica, social i cultural dels diferents països d’Europa, així com evitar confrontacions, com havien estat les dues guerres mundials.
Per tal fi, s’ha arribat a una sèrie d’acords; els principals són: la lliure circulació de persones i mercaderies sense cap tipus d’impediments  ni aranzels. En l’àmbit polític s’han establert una sèrie de condicions per ser-hi membre, com la obligació de tenir una democràcia com a forma de govern i s’han creat unes institucions com el Parlament, el Consell  i la Comissió europees.

A més, la majoria dels països de la UE tenen l’euro com a moneda comú, estan sotmesos al Tribunal d’Estrasburg. Ocasionalment cooperen en missions militars i tenen accés a beques universitàries per a que els seus estudiants puguin anar a realitzar els seus estudis en altres països de la Unió.


  3.  Descriu i interpreta la informació que presenta aquest gràfic (2 punts).



Descripció:  és una gràfica on es representa el consum energètic a Catalunya on es veu les diferents energies renovables i no renovables.
El consum de les energies fòssils no renovables van ser les més elevades; el petroli amb un 47,2%, el gas natural va ser la segona amb un 24,6%.
També destaca la nuclear amb un 20,1% mentre que les renovables només aporten un 4%.

Interpretació: la major part de l’energia consumida prové de combustibles fòssils contaminants i que a més a més a Catalunya no es produeixen, s’han d’importar de fóra (el gas d’Algèria, el petroli dels països àrabs). Això passa perquè són energies amb molt poder energètic i molt desenvolupades. En canvi, les energies netes, no contaminants i renovables encara no tenen molt poder calorífic però tampoc han estat molt desenvolupades. Cal una aposta i inversió forta en aquestes energies per tenir un futur més sostenible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada