dimarts, 3 de març del 2015

LA ORGANITZACIÓ TERRITORIAL DE L'ESTAT

Unes quantes consideracions sobre el tema:

  • Amb la mort de Franco (1975 ) s' inicia el procés de transició política de la dictadura a la democràcia que culmina amb l’aprovació de la Constitució el 1978.Aquesta defineix Espanya com un estat social i democràtic de dret, i la forma de govern és la monarquia parlamentària (el rei regna, però no governa).
  •  
  • En el sistema polític espanyol La Constitució és la llei fonamental del país. Com a democràctica, estableix la sobirania nacional i la separació de poders.Ara bé, la democràcia espanyola no és directa sinó representativa. Els majors de 18 anys voten i deleguen en uns representants.

  • A Espanya hi ha quatre tipus de convocatòries electorals:• Eleccions generals (Congrés -President del govern,Govern- i Senat).• Eleccions autonòmiques (Parlament -President, Govern-).• Eleccions municipals (Ajuntament -Alcalde, Govern municipal-).• Eleccions europees (Parlament europeu).
La Constitució de 1978 estableix una via intermitja entre l'estat unitari i el descentralitzat. Espanya és un “Estat unitari,amb autonomia de les nacionalitats i les regions”.LEstat és unitari, car la unitat nacional és un principi suprem de la constitució, però a la vegada és descentralitzat, ja que el principi d’autonomia s’aplica a tots els nivells (autonòmic,provincial i municipal).El títol VIII, “sobre l’organització territorial d’Espanya”,estableix que Espanya s’organitza territorialment en municipis, províncies i CCAA. Així, a Espanya conviuen 3 tipus d’administració pública, la local, l'autonòmica i la central .

trobareu una ampliació molt acurada a :
http://es.slideshare.net/jordimanero/unitat-15-organitzaci-poltica-i-territorial-despanya-i-catalunya

La divisió provincial és de 1833.
                 

La divisió en Comunitats Autònomes (17)  és de la Constitució de 1978.
           



A Catalunya, la organització territorial es basa en les comarques (41)


I aquí teniu el projecte del Parlament: una divisió en 7 vegueries.


I pel que fa a la Unió Europea, les divisions sóncomplicades doncs cada un dels 28 països té un sistema propi. La divisió europea, a efectes estadístics i administratius és:
estatals/regionals, (NUTS 1) regionals  autonòmiques (NUTS 2) , provincials/departamentals (NUTS 3).
Aquí teniu el mapa NUTS 2, que a nivell espanyol coincideix amb les CCAA.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada