divendres, 23 d’octubre del 2015

La Unió Europea (UE)


La UE és una organització que aglutina a 28 països d'Europa. Va néixer l'any 1957 amb el tractat de Roma i amb l'objectiu de establir un territori de lliure circulació de persones mercaderies i capitals, és a dir, suprimir les barreres aranzelàries i les fronteres físiques dins el seu territori.
A més a més, hi havia també l'objectiu de mantenir la pau a Europa després de dues guerres mundials que havien destrossat i enemistat molts països europeus. La proposta era clara; canviar confrontació per cooperació.

Potser per haver aconseguit això, la UE va rebre el premi Nobel de la pau ara fa dos anys.

La Unió Europea té els seus orígens en la declaració Schumann i la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer formada per sis estats el 1951, i en el Tractat de Roma de 1957. Des d'aleshores, la unió ha crescut amb l'admissió de nous estats membres i la creació de diverses institucions supranacionals.
El tractat de Maastricht va establir el nom actual Unió Europea (UE), així com la moneda única, l'euro.



                                   en aquest mapa, falta Croàcia.


  Institucions   (extret de Viquipèdia)

El Parlament Europeu és la "veu del poble". És una de les parts integrants del "cos legislatiu" de la Unió. Està integrat per 785 membres de tots els estats membres proporcionalment amb llur població. Els membres s'elegeixen cada cinc anys pels ciutadans europeus. La funció principal del Parlament és aprovar lleis,

 El Consell de la Unió Europea és la "veu dels estats membres" i és l'altra part del "cos legislatiu de la Unió". És la institució principal per a la presa de decisions de la Unió.Està integrat pels ministres de tots els governs nacionals dels estats membres
  
La Comissió Europea és la branca executiva de la Unió, responsable de fer propostes de llei i del funcionament diari de la Unió.[25] La Comissió representa i defensa els interessos de la Unió a diferència del Consell que representen els interessos dels estats membres. Per tant, és independent dels governs nacionals i és el motor de la integració europea. Està integrada per vint-i-set membres o comissionats un per cada estat membre, i cadascú amb funcions diferents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada