dijous, 17 de març del 2016

Examen de +25

Us penjo l'examen del simulacre de Geografia +25 corregit a partir de les millors de les vostres respostes.



Aquesta prova consta de dues parts. En la primera part, responeu a TRES de les cinc qüestions proposades i, en la segona part, trieu UNA de les dues opcions (A o B) i responeu a les quatre qüestions de l’opció triada.

 PART 1 Responeu a TRES de les cinc qüestions proposades. [6 punts: 2 punts per qüestió]
  1. Digueu a quines ciutats corresponen les lletres del mapa.
     A: Girona
     B:  Reus
     C:  Manresa
     D:  Lleida
     E:  Sabadell / Terrassa
 
 
 
 2.  Digueu a) quins són els cinc dominis climàtics més estesos a Espanya i b) altres cinc dominis climàtics que no es donen aquí, tot posant un exemple de país, regió o ciutat en què són característics (en a i b)
a)  Mediterrani: Barcelona
     Continental: Madrid
     Oceànic: Santander
     Muntanya: Pirineus
     Canari: Illes Canàries

                b)  Tropical: Illes Hawai
                    Desèrtic: desert Sahara
                    Polar: Antàrtida
                    Equatorial: Ecuador
                    Monzònic: Índia



 3. Digueu: a) què és una font d’energia primària i poseu-ne dos exemples i b) digueu una  característica positiva i una negativa d’aquest tipus d’energia
a) és aquella que s’obté directament de la natura i no necessita d’un procés de transformació
b) poden ser energies netes (solar, eòlica) o contaminants (petroli, carbó)

 4. Digueu: a) què és el saldo migratori i b) esmenteu dos períodes de la història d’Espanya dels dos   darrers segles en què va ser negatiu.
a) es la diferencia entre emigrantes e inmigrantes en un país durante un período de tiempo.
b) 1939. Final de la Guerra Civil
    1950-60 . Búsqueda de trabajo en Europa Occidental

5. Expliqueu a) què és el G20, quin tipus d’organització supranacional és i b) poseu exemples d’altres dues organitzacions supranacionals que es mouen en àmbits diferents (i citeu aquests àmbits d’actuació)
a) es la agrupación de países más ricos y poderosos (G8) más los emergentes que están en el   camino. Se reúnen para asesorar sobre  cuestiones y encontrar soluciones a los problemas económicos.
b) OPEP: organización de Países Exportadores de Petróleo
   UA: Unión Africana

PART 2 Trieu UNA de les dues opcions (A o B), de la qual heu de respondre a les qüestions corresponents. [4 punts: 1 punt per qüestió]

OPCIÓ A Observeu atentament la imatge i responeu a les QUATRE qüestions següents.

1. Digueu: a) quin  tipus d’activitat practiquen i a on es podrien trobar i b) característiques principals d’aquest tipus específic d’activitat.

a)      Agricultura de subsistència.
La podríem trobar a Indonèsia

b)      És una activitat del sector primari i en aquest cas, sembla una agricultura de subsistència on la mecanització es mínima o inexistent i la productivitat, baixa.
c)       Està dedicada al consum propi i a la venda en el mercat local, no pas global.

2. Esmenteu  si es practica a Espanya de la mateixa manera. I argumenteu –lo  i b) quan es va produir el canvi de tendència i com s’anomena el model agrícola imperant aquí.
a)  No, en España  se practica una agricultura comercial, de gran producción, gracias a los  avances tecnológicos (maquinaria, sistemas de riego,...) que permite un gran excedente de producción para su posterior venta en los mercados.
b) Agricultura comercial o de mercado. A partir de 1955-60

3. Digueu quin percentatge de població es dedica a aquesta activitat en un país del tercer món i en un   país dels anomenats “centrals” (a i b) les raons d’aquesta diferència.
a) un 60% de la població. En els països del tercer món, la indústrialització no ha arribat de manera significativa així que el sector secundari no crea ocupació i això fa que el terciari no sigui el més important
b) Países centrales. Entre el 5 y el 10 %. El avance tecnológico hace que muchas personas hayan dejado el campo para pasar a la industria y al sector servicios que predominan en las ciudades.

 4. Esmenteu (a i b) dues regions espanyoles i dues zones a Catalunya amb producció agrícola   important   i quins productes destaquen.
a) València (Taronges)
     Rioja  (vi)
 
b)  Penedés (raïm)
     Delta de l’Ebre (arròs)


OPCIÓ B Observeu atentament la imatge i responeu a les QUATRE qüestions següents.


1.         Digueu: a) a quin recent esdeveniment es refereix  i lloc d’Espanya on es va celebrar i b) en quin sector econòmic cal situar aquesta activitat. Justifiqueu la vostra resposta.
a)      És el Congrés de Telefonia Mòbil, que es celebra a Barcelona i L’Hospitalet (Fira de Barcelona)
b)      Sector terciari, doncs les noves tecnologies estan enquadrades en aquest sector i una fira és per definició comercial.

2.         Digueu: a) dues avantatges que se’n deriven per a la ciutat que ho organitza i b) algun inconvenient.
a)      - Benefici econòmic per a la ciutat: el gran nombre de participants fa una despesa econòmica per a la ciutat que ho organitza (i genera llocs de treball)
-          La imatge positiva que projecta per a la ciutat
b)      -  Pot provocar alguns inconvenients a la població local (embussos,...)
     -   Els llocs de treball que genera són de durada molt curta.

3.  Argumenteu si aquest esdeveniment es pot entendre dins del concepte de procés de globalització i poseu exemples.
La globalització és un procés d’interconnexió mundial en els àmbits econòmics, polítics, social, influenciat en gran part per les noves tecnologies i que té com a model econòmic el capitalisme. Així que aquest esdeveniment encaixa perfectament en el model globalitzador ja que és una fira d’àmbit mundial, totalment lligada al capitalisme (el seu objectiu és vendre) i les noves tecnologies són el centre, la part més important.


4. Citeu a)dos altres esdeveniments similars  que es celebren anualment a Espanya i digueu a quina localitat (que no siguin la mateixa ni Barcelona) i b) citeu com s’anomena a aquest tipus de turistes i poseu exemples de dos altres tipus de turisme que no siguin el de “sol i platja”.
a) ARCO, Fitur (Madrid)
     Festival internacional de Cinema de Sant Sebastià o de Sitges
  b)  Turisme de negocis.
     Turisme cultural, turisme verd, turisme esportiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada