dijous, 17 de març del 2016

Organització política (II) : l'estat espanyol


Unes quantes consideracions sobre el tema:

  • Amb la mort de Franco (1975 ) s' inicia el procés de transició política de la dictadura a la democràcia que culmina amb l’aprovació de la Constitució el 1978.Aquesta defineix Espanya com un estat social i democràtic de dret, i la forma de govern és la monarquia parlamentària (el rei regna, però no governa).
  •  
  • En el sistema polític espanyol La Constitució és la llei fonamental del país. Estableix la sobirania nacional i la separació de poders.Ara bé, la democràcia espanyola no és directa sinó representativa. Els majors de 18 anys voten i deleguen en uns representants.

  • A Espanya hi ha quatre tipus de convocatòries electorals:• Eleccions generals (Congrés -President del govern,Govern- i Senat).• Eleccions autonòmiques (Parlament -President, Govern-).• Eleccions municipals (Ajuntament -Alcalde, Govern municipal-).• Eleccions europees (Parlament europeu).
La Constitució de 1978 estableix una via intermitja entre l'estat unitari i el descentralitzat. Espanya és un “Estat unitari,amb autonomia de les nacionalitats i les regions”.LEstat és unitari, car la unitat nacional és un principi suprem de la constitució, però a la vegada és descentralitzat, ja que el principi d’autonomia s’aplica a tots els nivells (autonòmic,provincial i municipal).El títol VIII, “sobre l’organització territorial d’Espanya”,estableix que Espanya s’organitza territorialment en municipis, províncies i CCAA. Així, a Espanya conviuen 3 tipus d’administració pública, la local, l'autonòmica i la central .

trobareu una ampliació molt acurada a :
http://es.slideshare.net/jordimanero/unitat-15-organitzaci-poltica-i-territorial-despanya-i-catalunya

DIVISIÓ DE PODERS

PODER
LEGISLATIU

PODER
EXECUTIU

PARLAMENT
Capacitat de
fer les lleis

GOVERN
Capacitat
d’aplicar les
...

La divisió provincial és de 1833.
                 

La divisió en Comunitats Autònomes (17)  és de la Constitució de 1978.
           

  




A Catalunya, la organització territorial es basa en les comarques (42), comptant el Moianès


I aquí teniu el projecte del Parlament: una divisió en 7 vegueries.


I pel que fa a la Unió Europea, les divisions sóncomplicades doncs cada un dels 28 països té un sistema propi. La divisió europea, a efectes estadístics i administratius és:
estatals/regionals, (NUTS 1) regionals  autonòmiques (NUTS 2) , provincials/departamentals (NUTS 3).
Aquí teniu el mapa NUTS 2, que a nivell espanyol coincideix amb les CCAA.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada